5 Μαΐου 2011

αιτία και αποτέλεσμα

Οι σκέψεις που κάνω κάθε στιγμή και οι πεποιθήσεις μου, συνειδητές ή υποσυνείδητες, είναι  η αιτία και το αποτέλεσμα είναι οι άνθρωποι ,οι καταστάσεις  και τα γεγονότα που έλκω στη ζωή μου.
Η σκέψη είναι ενέργεια και έχει μέσα της δύναμη.
Κάνω μια σκέψη θετική, κάνω πολλές σκέψεις θετικές, δημιουργώ για τον εαυτό μου θετική ενέργεια και το  αποτέλεσμα είναι η ζωή μου να είναι όμορφη, χαρούμενη, αρμονική,να έχω αφθονία, ευημερία, να έλκω  θετικούς ανθρώπους.
Έχω σκέψεις και πεποιθήσεις αρνητικές όπως «δεν μπορώ», «δεν αξίζω», «δεν θα τα καταφέρω»,
«πάντα έτσι γίνεται», σκέψεις και πεποιθήσεις που  έχουν μέσα τους θυμό, ζήλεια, φθόνο, θλίψη, ανησυχία, έλλειψη, απογοήτευση.
Το αποτέλεσμα που φέρνω, αν και τις περισσότερες φορές δεν θέλω να το παραδεχτώ, ρίχνω την ευθύνη στους  άλλους «οι άλλοι φταίνε γι αυτό που μου συμβαίνει»,  είναι να έλκω ανθρώπους και γεγονότα στη ζωή μου που να βεβαιώνουν αυτό ακριβώς που είμαι. Είναι φυσικό αποτέλεσμα. Είναι ο νόμος της έλξης.
Δεν μπορεί να συμβαίνει σε όλη τη φύση και εμείς να το αρνούμαστε επειδή δεν μας βολεύει ή δεν μας συμφέρει να το παραδεχτούμε, δεν θέλουμε να έχουμε την ευθύνη του εαυτού μας.
Σπέρνω ένα μικρό σπόρο ντοματιάς σε μια όμορφη γλάστρα. Κάθε μέρα τον ποτίζω και βλέπω σε λίγες μέρες να μεγαλώνει  ένα μικρό φυτό που αργότερα θα γίνει η ντοματιά με τις όμορφες και πεντανόστιμες ντομάτες της. Περιμένει κανείς, ή είναι φυσικό, από ένα σπόρο ντοματιάς να φυτρώσει πιπεριά; Όχι βέβαια. Δεν είναι καθόλου σωστό, δεν είναι καθόλου φυσικό. Ο  σπόρος περιέχει μέσα του  την αιτία και το αποτέλεσμα. Δεν μπορεί να λέω ότι  «δεν αξίζω», «δεν μπορώ», «δεν θα τα καταφέρω», να κατηγορώ και να κριτικάρω όλη μέρα τον εαυτό μου και να περιμένω η ζωή μου να είναι όμορφη και αρμονική. Θα έλκω συνεχώς γεγονότα, καταστάσεις και ανθρώπους που θα μου επιβεβαιώνουν αυτή μου την πεποίθηση έως ότου μάθω πώς να σκέφτομαι και να πράττω θετικά.
Και τι μπορώ να κάνω για να το αλλάξω;
Επειδή η περισσότερη δουλειά γίνεται υποσυνείδητα, αρχίζουμε συνειδητά τώρα πια να παρατηρούμε τις σκέψεις μας και τον εσωτερικό μας διάλογο. Εκεί βρίσκεται η  αιτία,το κλειδί και η λύση.  Παρατηρώ τον εσωτερικό μου διάλογο και τις σκέψεις που κάνω και συγχρόνως παρατηρώ και τη ζωή μου. Γίνομαι παρατηρητής του εαυτού για λίγο καιρό για να βρω την  αιτία. Και συγχρόνως δημιουργώ συνειδητά καινούργια δεδομένα στον νου, αυτά που θέλω να έλξω. Οι σκέψεις μου, οι λέξεις που χρησιμοποιώ  σε εσωτερικό και εξωτερικό διάλογο, θα πρέπει τώρα να είναι θετικές. Η λέξη κλειδί εδώ είναι «συνειδητά».
Να δημιουργήσω  νέες πεποιθήσεις και νέες συνήθειες που θα με βοηθήσουν να έχω τη ζωή που θέλω να έχω. Τη ζωή που μπορώ και αξίζω να έχω.

Ελένη Παπακωνσταντίνου