23 Ιανουαρίου 2015

βλέπω θετικά



Θυμήσου: εάν αισθάνεσαι αρνητικά για τον εαυτό σου, αυτομάτως θα αισθάνεσαι αρνητικά και για τους άλλους. Αυτή είναι αναγκαία συνέπεια. Πρέπει να το καταλάβεις.
Ο άνθρωπος που είναι αρνητικός προς τον εαυτό του δεν μπορεί να είναι θετικός προς
κανέναν άλλο, γιατί τα λάθη που βλέπει στον εαυτό του θα τα βλέπει και στους άλλους-στην πραγματικότητα θα τα μεγαλοποιεί στους άλλους. Παίρνει εκδίκηση. Οι γονείς σου σε έκαναν αρνητικό προς τον εαυτό σου και εσύ εκδικείσαι τα παιδιά σου. Θα τα κάνεις ακόμη πιο αρνητικά.
Με αυτόν τον τρόπο η αρνητικότητα μεγαλώνει από γενιά σε γενιά. Κάθε γενιά γίνεται πιο παθολογική. Εάν ο σύγχρονος άνθρωπος υποφέρει τόσο ψυχολογικά, δεν ευθύνεται ο ίδιος. Απλώς το παρελθόν ήταν λάθος. Είναι η συσσώρευση του παρελθόντος. Εάν δεν απορρίψουμε αυτό το παθολογικό παρελθόν για να αρχίσουμε εκ νέου , ζώντας στο παρόν, χωρίς τελειότητες, ιδανικά, ‘πρέπει’, ιδεώδη, χωρίς εντολές, η ανθρωπότητα είναι καταδικασμένη.
Εάν αισθάνεσαι αρνητικά, τότε όλη η ζωή μετατρέπεται σε πυκνό σκοτάδι. Δεν υπάρχει ξημέρωμα, το πρωί δεν έρχεται ποτέ. Ο ήλιος μόνο δύει, ποτέ δεν ανατέλλει. Οι σκοτεινές νύχτες δεν έχουν καν φωτεινά αστέρια. Δεν υπάρχει ούτε ένα μικρό κερί.
Ο αρνητικός  άνθρωπος ζει στο σκοτάδι, ζει ένα είδος θανάτου. Αργοπεθαίνει. Αυτό πιστεύει πως είναι η ζωή. Δηλητηριάζει διαρκώς τον εαυτό του με πολλούς τρόπους. Είναι αυτοκαταστροφικός. Και, φυσικά, όποιος έρχεται σε επαφή μαζί του μολύνεται, τον καταστρέφει. Μια αρνητική μητέρα καταστρέφει το παιδί της. Ο αρνητικός σύζυγος καταστρέφει τη γυναίκα του. Η αρνητική σύζυγος καταστρέφει τον άντρα της. Οι αρνητικοί γονείς καταστρέφουν τα παιδιά τους. Ο αρνητικός δάσκαλος καταστρέφει τους μαθητές του.
Έχουμε ανάγκη μια νέα ανθρωπότητα που θα πρεσβεύει τη ζωή, που θα αγαπά τη ζωή, που θα αγαπά την αγάπη, που θα αγαπά την ύπαρξη όπως είναι, που δεν θα έχει απαιτήσεις για τελειότητα, που θα εξυμνεί τη ζωή με όλους τους περιορισμούς της. Και θα μείνεις έκπληκτος: εάν αγαπάς τη ζωή, η ζωή θα σε αγαπήσει, η ζωή θα αρχίσει να ανοίγει πόρτες για σένα. Εάν αγαπάς, τα μυστήρια θα σου αποκαλυφθούν, τα μυστικά θα σου μεταδοθούν.
Εάν  αγαπάς το σώμα σου, αργά ή γρήγορα θα γνωρίσει την ψυχή που το κατοικεί. Εάν αγαπάς τα δέντρα, τα βουνά, τα ποτάμια, αργά ή γρήγορα θα αναγνωρίσεις τα αόρατα χέρια του θεού πίσω από τα πάντα. Η υπογραφή του υπάρχει σε κάθε φύλλο. Απλώς χρειάζεσαι μάτια για να την δεις, και μόνο μάτια που βλέπουν θετικά μπορούν να την δουν.
Τα αρνητικά δεν μπορούν.
Οσσο
(Ο Όσσο έχει αναγνωρισθεί ως ένας απο τους μεγαλύτερους πνευματικούς οδηγούς
του 20ου αιώνα.)