5 Ιουλίου 2015

ζω καλύτερα όταν...



Οι Marc και Angel είναι οι συγγραφείς του νέου Best Seller με τίτλο ”1000 Μικρά πράγματα που οι Επιτυχημένοι άνθρωποι κάνουν διαφορετικά”. Πάρτε μια μικρή γεύση με 30 από τις συμβουλές τους κι αλλάξτε τη ζωή σας προς το καλύτερο!

1. Αρχίστε να επενδύετε το χρόνο σας στους σωστούς ανθρώπους
Οι σωστοί άνθρωποι είναι οι άνθρωποι που μας διασκεδάζουν, μας αγαπούν και μας εκτιμάνε. Είναι αυτοί που μας ενθαρρύνουν να βελτιωνόμαστε με υγιείς τρόπους. Είναι όσοι μας κάνουν να αισθανόμαστε ζωντανοί και όχι μόνο αποδέχονται αυτό που είμαστε τώρα, αλλά και αυτό που θέλουμε να γίνουμε άνευ όρων.
2. Αντιμετωπίστε τα προβλήματά σας κατά πρόσωπο
Δεν είναι τα ίδια τα προβλήματά μας που μας προσδιορίζουν σαν άτομα, αλλά ο τρόπος που τα διαχειριζόμαστε. Κάθε πρόβλημα δεν εξαφανίζεται από μόνο του, αλλά όταν αποφασίζουμε να το λύσουμε. Γι’ αυτό ας κάνουμε πάντα ό,τι μπορούμε, όταν μπορούμε κι έχοντας πλήρη επίγνωση της προσπάθειάς μας. Κάθε φορά, βήμα προς βήμα, σπιθαμή προς σπιθαμή φτάνουμε στη δικαίωση των κόπων μας και κοιτώντας πίσω βλέπουμε πώς το κάθε μικρό βήμα μας οδήγησε μίλια μπροστά, εκεί που βρίσκεται ο στόχος.
3. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας.
Φροντίστε να λέτε την αλήθεια στον εαυτό σας όχι μόνο για το σωστό, αλλά και για το λάθος που χρειάζεται να αλλάξετε. Ξεκαθαρίστε τους στόχους και τις βλέψεις σας. Να είστε ειλικρινείς σε όλα, γιατί ο εαυτός μας θα μας στηρίξει πριν το κάνει οποιοσδήποτε άλλος. Να αναζητάτε μέσα σας την αλήθεια, κοιτώντας κατάματα τον εαυτό σας όπως είναι. Όταν το πετύχετε, με πλήρη επίγνωση της ταυτότητάς σας πλέον, θα ξεκαθαρίσουν όλα τα υπόλοιπα: τα που, πως, πότε και γιατί.
4. Δώστε προτεραιότητα στην προσωπική σας ευτυχία.
Οι δικές σας ανάγκες μετράνε περισσότερο. Αν υποτιμάτε την αξία σας, αν δεν προσέχετε τον εαυτό σας, αν εσείς οι ίδιοι δεν είστε στήριγμα για αυτόν τότε μάλλον τον σαμποτάρετε! Θυμηθείτε τις οδηγίες των αεροσυνοδών εν ώρα πτήσης: ”Εφαρμόστε τη μάσκα πρώτα σε εσάς κι ύστερα σε όποιους συνοδεύετε!”. Αν δεν εξασφαλίσετε πρώτα τον εαυτό σας, πώς θα μπορέσετε να φροντίσετε για άλλους;
5. Να είστε αληθινοί και περήφανοι γι’αυτό που είστε.
Απλά χάνετε το χρόνο σας αν προσπαθείτε να γίνεται κάτι που δεν είστε. Η καλύτερη επιλογή είναι να είστε ο εαυτός σας. Αποδεχθείτε τις ιδιαιτερότητές σας, τα δυνατά και θετικά σημεία σας και χρησιμοποιείστε τα για να μετριάσετε τα αδύναμα. Γίνετε η “ανανεωμένη έκδοση” του εαυτού σας. Αν δεν μπορείτε να βάλετε όλη σας την ψυχή και τον πραγματικό σας εαυτό σε κάθε τί που κάνετε, τότε μην το κάνετε καθόλου!
6. Γίνετε παρατηρητικοί και ξεκινήστε να ζείτε στο παρόν.
Ό,τι διαδραματίζεται αυτή τη στιγμή είναι ένα θαύμα. Το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί κανείς ότι μας ανήκει είναι αυτή η στιγμή, ΤΩΡΑ! Γι’αυτό μη σπαταλάτε χρόνο, μετανιώνοντας για το παρελθόν που δε γυρνάει πίσω, ή ατενίζοντας το μέλλον που είναι τόσο αβέβαιο. Μάθετε να είστε παρόντες στο “τώρα” και στο “εδώ” κι εκτιμήστε την ομορφιά της στιγμής που ξεγλιστράει από τα χέρια μας κάθε δευτερόλεπτο.
7. Διδαχθείτε από τα λάθη σας.
Από τα λάθη μας μαθαίνουμε. Αν δεν κάναμε λάθη, δεν θα βελτιωνόμασταν. Αν δεν κάνετε λάθη, σημαίνει ότι δεν προσπαθείτε αρκετά και σαν αποτέλεσμα δεν εξελίσσεστε. Μη φοβηθείτε να πάρετε το ρίσκο, να σκοντάψετε στην πορεία, να πέσετε και να σηκωθείτε ξανά, έτοιμοι πάντα για μια νέα προσπάθεια. Είναι προνόμιο να κάνεις λάθη, άλλωστε οι μεγαλύτερες ανακαλύψεις και τα σπουδαιότερα κατορθώματα που έχει να θυμάται η ανθρωπότητα, δεν προέκυψαν από κάποιο ανθόσπαρτο δρόμο, αλλά από μια πορεία με συνεχείς αποτυχίες. Κι όλοι όσοι δεν πτοήθηκαν από αυτές, όταν έφτασαν στο στόχο τους, κοιτώντας πίσω είδαν ένα λάθος να τους χαμογελάει και κατάλαβαν ότι χάρη σε αυτό είχαν βρεθεί εκεί.
8. Να “μιλάτε” με σεβασμό στον εαυτό σας.
Φανταστείτε να είχατε ένα φίλο που σας μιλάει με τον ίδιο τρόπο που μιλάτε εσείς στον εαυτό σας κάποιες φορές. Θα επιτρέπατε σε αυτό το άτομο να είναι μέρος της ζωής σας και φίλος σας; Ο τρόπος που εσείς οι ίδιοι συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας είναι που θέτει τον πήχη και στη συμπεριφορά των υπολοίπων απέναντί σας. Αν εσείς ο ίδιος δεν σέβεστε την προσωπικότητά σας, μην περιμένετε να το κάνουν οι γύρω σας. Αγαπήστε αυτό που είστε για να αγαπηθείτε.
9. Εκτιμήστε και απολαύστε όσα έχετε.
Το πρόβλημα είναι πως όλοι θέτουμε κάποια στάνταρ για να είμαστε ευτυχισμένοι. ”Όταν πάρω προαγωγή”, ”Όταν σπουδάσω”, ”Όταν πάρω καινούριο σπίτι …Παρατηρούμε τις δουλειές των άλλων, τα σπίτια τους, τη ζωή τους και φανταζόμαστε να ήμασταν εμείς στη θέση τους. Τελικά, όταν τα καταφέρνουμε, σφηνώνει στο μυαλό μας ένα νέο όραμα, ένα νέο όνειρο, ένας άλλος προορισμός. Καταλήγουμε έτσι να περνάμε τη ζωή μας σε μια αέναη αναζήτηση της ευτυχίας, τυφλοί και ανίκανοι να δούμε την ευτυχία εκεί που βρισκόμαστε. Όταν ξυπνάτε το πρωί, αφιερώστε λίγα λεπτά σιωπής για να συνειδητοποιήσετε πού είστε και τί έχετε: αυτό είναι η αληθινή χαρά.
10. Γίνε εσύ ο ίδιος ο δημιουργός της ευτυχίας σου
Αν περιμένετε η ευτυχία να έρθει από κάπου αλλού ή από κάποιον τρίτο…το χάσατε το παιχνίδι. Χαμογελάστε. Διαλέξτε την ευτυχία. Γίνετε εσείς οι ίδιοι κοινωνοί της αλλαγής που θέλετε να δείτε στον κόσμο. Συνειδητοποιείστε ότι πρέπει να είστε ευχαριστημένοι με τα πράγματα και τους ανθρώπους που έχετε γύρω σας και αποκτήστε μια θετική ματιά, για να μπορείτε να αντιμετωπίσετε το μέλλον. Η ευτυχία συχνά μπορεί να βρεθεί όταν και όπου αποφασίσουμε να την αναζητήσουμε. Αλλά αν δεν χάνουμε ευκαιρία να μας πτοούν η γκρίνια και η μιζέρια, αναπόφευκτα στο δρόμο μας θα συναντάμε κι αυτές.
11. Δώστε μια ευκαιρία στα όνειρα και στις ιδέες σας.
Το νόημα της ζωής δεν είναι το να κυνηγάς την ευκαιρία, αλλά το να δίνεις την ευκαιρία, να δοκιμάζεις και να ρισκάρεις. Ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για την έκβαση των προσπαθειών μας, αλλά είναι 100% σίγουρο πως χωρίς προσπάθεια δεν καταφέρνουμε τίποτα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συνεχίζουμε τον αγώνα κι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, ακόμα κι αν δεν πετύχουμε σίγουρα έχουμε πάρει ένα καλό μάθημα για το μέλλον.
12. Πείσετε τον εαυτό σας ότι είστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα.
Κι έτσι θα είστε πραγματικά έτοιμοι. Σκεφτείτε το λίγο: έχετε στη διάθεσή σας όλα όσα πραγματικά χρειάζεστε για το επόμενο μικρό και ρεαλιστικό βήμα μπροστά. Αγκαλιάστε κάθε κίνητρο και κάθε ευκαιρία που θα βρεθεί στο δρόμο σας, αποδεχθείτε κάθε πρόκληση και δείτε την σαν ένα δώρο που σας προσφέρεται για να ωριμάσετε.
13. Δοκιμάστε νέες σχέσεις, πάντα για τους σωστούς λόγους.
Βάλτε στη ζωή σας νέους ανθρώπους, τίμιους και ανεξάρτητους που αντανακλούν την δική σας προσωπικότητα και την βελτιωμένη έκδοση του εαυτού σας στην οποία στοχεύετε. Επιλέξτε ανθρώπους που σας κάνουν να νιώθετε περήφανοι για αυτούς, που τους θαυμάζετε και σας αγαπούν, σας θαυμάζουν και ανταποδίδουν τη δέσμευση και την ευγένειά σας. Και δώστε μεγάλη σημασία στις πράξεις τους, γιατί οι πράξεις είναι σημαντικότερες από τα λόγια ή από τις φήμες που ακούμε γι’αυτούς.
14. Δώστε μια ευκαιρία σε νέους ανθρώπους που γνωρίζετε.
Ακούγεται σκληρό αλλά οι σχέσεις φθείρονται και δεν κρατάνε όσο υπολογίζαμε. Αυτό συμβαίνει γιατί τόσο οι άνθρωποι όσο και οι προτεραιότητές τους αλλάζουν καθώς μεγαλώνουν. Καθώς, όμως, κάποιες σχέσεις κάνουν τον κύκλο τους, αρχίζουν κάποιες καινούριες. Εκτιμήστε τις νέες γνωριμίες που μπορεί να κάνετε και μη φοβηθείτε να απαγκιστρωθείτε από αυτές που δεν λειτουργούν πια. Εμπιστευθείτε την κρίση σας κι αφεθείτε στο άγνωστο. Να είστε έτοιμοι για το καινούριο, την πρόκληση, τα μαθήματα που θα πάρετε, αλλάζοντας τη ζωή σας για πάντα.
15.  Αρχίστε να ανταγωνίζεστε τον εαυτό σας.
Εμπνευστείτε από άλλους, μάθετε από τις ιστορίες και τα λάθη τους, αλλά μην μπαίνετε στη διαδικασία να τους ανταγωνισθείτε. Προτιμήστε να κοντράρετε τον εαυτό σας κι έτσι μέρα με τη μέρα θα γίνεστε καλύτεροι. Στόχος σας πρέπει να είναι να σπάτε τα ίδια σας τα ρεκόρ κάθε φορά!
16. Μάθετε να χαίρεστε με τις νίκες των ανθρώπων γύρω σας.
Παρατηρείστε τί είναι αυτό που σας αρέσει σε άλλους ανθρώπους και φροντίστε να τους το επισημαίνετε τακτικά. Δεν φαντάζεστε πόσο παραγωγικό μπορεί να αποδειχθεί το να είστε χαρούμενοι για την πρόοδο των άλλων. Κι επειδή ο τροχός γυρνάει, κάποια στιγμή όλοι όσοι στηρίξατε και θαυμάσετε θα σας ανταποδώσουν τα ίδια αισθήματα και την ίδια στήριξη.
17. Ψάξτε για ένα «ξέφωτο» σε στιγμές απόγνωσης.
Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά και σας κατακλύζουν αρνητικά συναισθήματα και απελπισία, βρείτε λίγο χρόνο να πάρετε μερικές βαθειές ανάσες, να ηρεμήσετε και να θυμηθείτε πόσα έχετε καταφέρει ως τώρα. Συγκεντρωθείτε σε όσα έχετε ήδη και όχι σε όσα δεν διαθέτετε. Θα βρείτε την ενέργεια να συνεχίσετε και θα εκπλήξετε τον εαυτό σας.
18. Μάθετε να συγχωρείτε.
Είναι σημαντικό να ξέρουμε να συγχωρούμε τόσο τους άλλους όσο και τους εαυτούς μας. Όλοι έχουμε πληγωθεί από αποφάσεις που πήραμε ή που πήραν άλλοι για εμάς. Ο πόνος κρατάει μερικές φορές πάρα πολύ και το μόνο καλό γιατροσόφι είναι η συγχώρεση. Το να συγχωρείς σημαίνει ότι αφήνεις πίσω σου τον πόνο και τα λάθη και κοιτάζεις μπροστά, επιλέγοντας να μάθεις από οποιοδήποτε λάθος πώς θα διαχειρίζεσαι καλύτερα τη ζωή σου
19. Βοηθήστε τους γύρω σας.
Νοιαστείτε. Οδηγείστε κάποιον που δεν ξέρει το δρόμο, αν εσείς τον ξέρετε καλύτερα. Δώστε το χέρι σας εκεί που το έχουν ανάγκη. Το συναίσθημα είναι ασύγκριτο και σίγουρα σημαίνει πως κάποια στιγμή όλη η αγάπη και η καλοσύνη που προσφέρατε θα γυρίσουν σε εσάς όταν τη χρειαστείτε.
20. Δώστε σημασία στην εσωτερική φωνή σας.
Αν σας βοηθάει κάτι τέτοιο, συζητείστε με τους στενούς σας φίλους τον προβληματισμό σας αλλά να ξέρετε πως η καλύτερη επιλογή που εναπόθεσε η φύση στο γενετικό υλικό μας είναι το ένστικτο. Όταν νιώθετε ότι κάτι είναι σωστό, πείτε το, κάντε το άφοβα. Το ένστικτό μας δύσκολα πέφτει έξω.
21. Προσπαθήστε να ελέγξετε το στρες και κάντε διάλειμμα.
Ελαττώστε ταχύτητα. Αναπνεύστε. Δώστε στον εαυτό σας τη δυνατότητα μιας παύσης, ανασυνταχθείτε και προχωρήστε πιο ψύχραιμα πλέον και ξεκάθαρα. Όταν το άγχος μας χτυπάει την πόρτα, αφιερώστε λίγο χρόνο σε μια ευχάριστη ανάπαυλα που θα φορτίσει ξανά τις μπαταρίες σας και θα σας κάνει πιο παραγωγικούς.
22. Αφεθείτε στη γοητεία των καθημερινών στιγμών.
Αντί να περιμένετε την κατάλληλη στιγμή, τη σωστή στιγμή, το μεγάλο όνειρο να γίνει πραγματικότητα, βρείτε τη χαρά. Θα την εντοπίσετε ανάμεσα σε μικρά καθημερινά πράγματα: τον ζεστό καφέ το πρωί, τη γεύση του σπιτικού φαγητού, τη χαρά του να μοιράζεσαι πράγματα με φίλους και συνεργάτες, όταν ο σύντροφός σου κρατάει το χέρι σου. Στο σύνολό τους, οι μικρές χαρές είναι που δίνουν την ποιότητα στη ζωή μας.
23. Αποδεχθείτε τις λιγότερο τέλειες καταστάσεις.
Θυμηθείτε το τέλειο είναι ο εχθρός του καλού. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τους ανθρώπους  που καθημερινά παλεύουν να γίνουν καλύτεροι είναι να αποδεχθούν τον εαυτό τους και τον κόσμο όπως είναι: ατελής. Δεν σημαίνει πως αφηνόμαστε μοιρολατρικά σε μια μετριοπαθή ζωή αλλά μαθαίνουμε να αγαπάμε και να εκτιμάμε τα πράγματα όπως είναι, έστω κι αν δεν είναι τέλεια.
24. Εργαστείτε καθημερινά για τους στόχους σας.
Θυμηθείτε πως κάθε ταξίδι ξεκινάει με ένα μικρό βήμα κάθε φορά. Δεν φτάνουμε ποτέ αμέσως στον προορισμό. Ένα βήμα την ημέρα σας φέρνει όλο και πιο κοντά στο όνειρό σας. Κι όσο πιο πολύ δουλεύεις, τόσο η τύχη σε βοηθάει. Πολλοί δεν αντέχουν την καθυστέρηση και τα παρατάνε. Εκείνοι, όμως, που επιλέγουν να κάνουν πένα μικρό βήμα κάθε φορά, στο τέλος τα καταφέρνουν.
25. Μην κρύβετε τα συναισθήματά σας.
Αν έχετε πληγωθεί, αφήστε τον πόνο να ζυμωθεί μέσα σας και θρηνήστε, αλλά μην απομακρύνεστε από ανθρώπους που αγαπάτε και σας αγαπούν. Μιλήστε μαζί τους. Ακούστε τους. Είναι το πρώτο βήμα για να μαλακώσει ο πόνος.
26. Κάντε μια …απογραφή της ζωής σας ως τώρα.
Δείτε τις επιλογές σας και τα λάθη σας, εντοπίστε το σημείο που όλα αυτά σας οδήγησαν. Κάντε το εσείς για τη ζωή σας αλλιώς θα σας προλάβει κάποιος άλλος, μετατρέποντάς σας σε πιόνι του. Δεν είναι πάντα εύκολο να το κάνουμε γιατί έχουμε όλοι κάποια εμπόδια στο δρόμο μας. Αλλά αναγνωρίζοντας τη φύση των εμποδίων θα καταφέρουμε να τα ξεπεράσουμε, είναι κι αυτά μέσα στην απογραφή ζωής που οφείλουμε στον εαυτό μας.
27. Φροντίστε τις σημαντικότερες σχέσεις σας.
Φέρτε την ίδια την ευτυχία στη δική σας ζωή αλλά και στη ζωή αυτών που αγαπάτε, απλά λέγοντάς τους πόσα σημαίνει για εσάς η παρουσία τους. Μπορεί να μην είμαστε σημαντικοί σε όλους, αλλά είμαστε απαραίτητοι σε ορισμένους λίγους που είναι σημαντικοί και για εμάς. Σημασία δεν έχει η ποσότητα των ανθρώπων γύρω μας αλλά η ποιότητά τους. Σε αυτούς, φροντίστε να φέρεστε άψογα.
28. Συγκεντρωθείτε στα πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε.
Δεν είμαστε σε θέση να τα αλλάξουμε όλα, αλλά πάντα μπορούμε να αλλάξουμε κάτι. Το να επενδύετε χρόνο σε πράγματα που είναι πέραν του ελέγχου σας είναι απλά σπατάλη του χρόνου και της ενέργειάς σας και δεν αξίζει. Αντίθετα, εστιάστε σε όλα όσα μπορείτε να χειριστείτε και αναλάβετε δράση.
29. Φανταστείτε ένα αίσιο τέλος σε όσα σας απασχολούν.
Το μυαλό μπορεί να φέρεις εις πέρας οποιαδήποτε αποστολή, αρκεί να το πείσουμε ότι μπορεί. Απαλλαχθείτε από αρνητικές σκέψεις και καταστροφικά συναισθήματα. Όπως και να έχει η κατάσταση που αντιμετωπίζετε, εστιάστε την προσοχή σας σε αυτό που ΘΕΛΕΤΕ να συμβεί. Δεν μπορείτε να τα ελέγξετε όλα, αλλά σίγουρα μπορείτε να ορίσετε εσείς την αντίδρασή σας σε αυτά και τον τρόπο που θα διαχειριστείτε κάθε κατάσταση.
30. Συνειδητοποιείστε πόσο «ευλογημένοι» είστε.
Όπως είπε και ο Ανρί Νταβίντ Θορώ, η ευλογία είναι η ικανότητα να ζεις τη ζωή απόλυτα. Ακόμα και τις πιο δύσκολες μέρες, δοκιμάστε να δείτε τη ζωή κάτω από ένα θετικό πρίσμα: Έχω ένα σπίτι να κοιμηθώ, μια κουβέρτα να σκεπαστώ, δεν κοιμήθηκα νηστικός, δεν ζω μέσα στο φόβο, το πρωί θα έχω ρούχα να φορέσω, έχω πόσιμο νερό, ιατρική περίθαλψη. Υπάρχουν εκεί έξω άνθρωποι που στερούνται πολλά από αυτά, αν όχι όλα. Άρα, γιατί να μην είμαστε ευχαριστημένοι κάθε μέρα; Πόσο ευγνώμονες, μάλιστα, θα έπρεπε να νιώθουμε!

ΠΗΓΗ: www.diaforetiko.gr