29 Νοεμβρίου 2012

το μυστικό



Τότε ήταν που παρουσιάστηκε η αλεπού.
Καλημέρα, είπε η αλεπού.
Καλημέρα, απάντησε ευγενικά ο μικρός πρίγκιπας, γυρνώντας το κεφάλι προς τη φωνή, αλλά δεν είδε κανέναν. Εδώ είμαι, είπε η φωνή, κάτω από τη μηλιά.
Ποιος είσαι; Ρώτησε ο μικρός πρίγκιπας. Είσαι πολύ όμορφος…..
Είμαι η αλεπού, είπε η αλεπού.
Έλα να παίξουμε, της πρότεινε ο μικρός πρίγκιπας. Είμαι τόσο θλιμμένος…….
Δεν μπορώ να παίξω μαζί σου, είπε η αλεπού. Δεν είμαι εξημερωμένη.
Α! Συγγνώμη, έκανε ο μικρός πρίγκιπας. Μα ύστερα από σκέψη, πρόσθεσε:
Τι σημαίνει  <εξημερώνω>;
Οι άνθρωποι, είπε η αλεπού, έχουν τουφέκια και κυνηγούν. Αυτό είναι πολύ ενοχλητικό!
Εκτρέφουν επίσης κότες. Αυτό είναι το μόνο τους ενδιαφέρον. Ψάχνεις για κότες;
Όχι είπε ο μικρός πρίγκιπας. Ψάχνω για φίλους. Τι σημαίνει <εξημερώνω>;
Είναι κάτι πολύ ξεχασμένο, είπε η αλεπού. Σημαίνει  <δημιουργώ δεσμούς……>
Δημιουργώ δεσμούς.
Ακριβώς, είπε η αλεπού. Για μένα όμως δεν είσαι ακόμα παρά ένα αγοράκι, όμοιο εντελώς με εκατό χιλιάδες άλλα αγοράκια. Και δεν έχω ανάγκη από σένα. Αλλά ούτε κι εσύ έχεις ανάγκη από μένα. Δεν είμαι για σένα παρά μια αλεπού, όμοια με εκατό χιλιάδες άλλες αλεπούδες. Όμως, αν μ’ εξημερώσεις, θα έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον. Θα είσαι για μένα μοναδικός στον κόσμο. Θα είμαι για σένα μοναδική στον κόσμο……
Αρχίζω να καταλαβαίνω, είπε ο μικρός πρίγκιπας. Υπάρχει ένα άνθος… πιστεύω ότι μ’ έχει
εξημερώσει…
Πιθανόν, είπε η αλεπού. Βλέπει κανείς πάνω στη γη κάθε λογής πράγματα….
Ω! δεν είναι στη γη, είπε ο μικρός πρίγκιπας.
Η αλεπού φάνηκε πολύ απορημένη:
Είναι σε άλλον πλανήτη;
Μάλιστα.
Υπάρχουν κυνηγοί σ’ εκείνο τον πλανήτη;
Όχι.
Αυτό είναι ενδιαφέρον! Και κότες;
Όχι.
Αχ, τίποτα δεν είναι τέλειο, αναστέναξε η αλεπού.
Αλλά ξαναγύρισε στην ιδέα της.
Η ζωή μου είναι μονότονη. Εγώ κυνηγώ  τις κότες, οι άνθρωποι κυνηγούν εμένα. Όλες οι κότες συγκεντρώνονται, το ίδιο κάνουν και οι άνθρωποι. Βαριέμαι, λοιπόν, λιγάκι. Μα αν μ’ εξημερώσεις, η ζωή μου θα μοιάζει ηλιόλουστη. Θα γνωρίσω ένα θόρυβο βημάτων που θα διαφέρει από όλα τ’ άλλα. Τα άλλα βήματα με κάνουν να τρυπώνω στη γη. Το δικό σου θα με καλεί να βγω από την τρύπα μου, σαν μουσική. Εξάλλου, κοίτα! Βλέπεις εκεί κάτω τα σταροχώραφα; Δε μου θυμίζουν τίποτα. Κι αυτό είναι θλιβερό! Αλλά έχεις μαλλιά χρυσαφένια. Θα είναι, λοιπόν, θαυμάσιο να με εξημερώσεις! Το σιτάρι που είναι χρυσαφί, θα μου θυμίζει εσένα. Και θ’ αγαπώ το θόρυβο του ανέμου μέσα στο σιτάρι…
Η αλεπού σώπασε και κοίταξε για πολλή ώρα το μικρό πρίγκιπα.
Αν θέλεις εξημέρωσέ με! είπε.
Το θέλω πολύ, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, αλλά δεν έχω πολύ χρόνο. Έχω ν’ ανακαλύψω φίλους και να γνωρίσω πολλά πράγματα.
Γνωρίζει κανείς μόνο τα πράγματα που εξημερώνει, είπε η αλεπού. Οι άνθρωποι  δεν έχουν πια το χρόνο να γνωρίσουν τίποτα. Αγοράζουν πράγματα έτοιμα στους εμπόρους. Αλλά καθώς δεν υπάρχουν έμποροι φίλων, οι άνθρωποι δεν έχουν πια φίλους. Αν θέλεις ένα φίλο, εξημέρωσέ με.
Τι πρέπει να κάνω; Είπε ο μικρός πρίγκιπας.
Πρέπει να είσαι πάρα πολύ υπομονετικός, αποκρίθηκε η αλεπού. Θα καθίσεις λίγο πιο μακριά μου, να έτσι , μέσα στα χορτάρια. Θα σε κοιτάξω με την άκρη του ματιού και δε θα μου λες τίποτα. Η γλώσσα είναι η πηγή της παρεξήγησης. Αλλά κάθε μέρα, θα μπορείς να κάθεσαι λίγο πιο κοντά…
Την άλλη μέρα ο μικρός πρίγκιπας ξαναπήγε.
Θα ήταν καλύτερα να ξαναρχόσουν την ίδια ώρα, είπε η αλεπού. Αν  έρχεσαι, για παράδειγμα, στις τέσσερις το απόγευμα, από τις τρεις θ’ αρχίζω να είμαι ευτυχισμένη. Όσο θα περνά η ώρα, τόσο θα νοιώθω πιο ευτυχής. Στις τέσσερις, κιόλας, θα έχει κορυφωθεί η ανησυχία μου. Θα ανακαλύψω έτσι το τίμημα της ευτυχίας! Αν όμως έρχεσαι όποτε τύχει, δε θα ξέρω ποτέ ποια ώρα να προετοιμάσω την καρδιά μου…. χρειάζεται τελετουργία.
Τι είναι τελετουργία;
Είναι κι αυτό κάτι πολύ ξεχασμένο, είπε η αλεπού. Είναι αυτό που κάνει  μια μέρα ή μια ώρα να διαφέρει από τις άλλες. Οι κυνηγοί μου για παράδειγμα, έχουν μια τελετουργία. Χορεύουν την Πέμπτη με τα κορίτσια του χωριού. Η Πέμπτη, λοιπόν, είναι μια μέρα θαυμάσια. Εγώ μπορώ να πάω μια βόλτα ως τα  αμπέλι. Αν όμως οι κυνηγοί χόρευα  οποτεδήποτε, τότε όλες οι μέρες θα έμοιαζαν και δεν θα είχα ποτέ διακοπές.
Έτσι  ο μικρός πρίγκιπας εξημέρωσε την αλεπού. Και όταν πλησίασε η ώρα της αναχώρησής του:
Αχ! Είπε η αλεπού… θα κλάψω.
Δικός σου το λάθος, είπε ο μικρός πρίγκιπας, εγώ δε θα σου ευχόμουν ποτέ τίποτα κακό, αλλά εσύ θέλησες να σε εξημερώσω…
Ναι, έτσι είναι, είπε η αλεπού.
Αλλά θα κλάψεις! Είπε  ο μικρός πρίγκιπας.
Ναι, θα κλάψω, είπε η αλεπού.
Τότε δεν κερδίζεις τίποτα!
Κερδίζω, είπε η αλεπού, λόγω του χρώματος του σιταριού. Έπειτα πρόσθεσε:
Πήγαινε να ξαναδείς τα τριαντάφυλλα. Θα καταλάβεις ότι το δικό σου είναι μοναδικό στον κόσμο. Ξαναέλα έπειτα να μ’ αποχαιρετήσεις και θα σου χαρίσω ένα μυστικό.
Ο μικρός πρίγκιπας έφυγε και πήγε να ξαναδεί τα τριαντάφυλλα.
Δε μοιάζετε καθόλου με το τριαντάφυλλό μου, δεν είστε τίποτα ακόμη, τους είπε. Κανείς δε σας έχει εξημερώσει και δεν έχετε εξημερώσει κανέναν. Είστε όπως ήταν η αλεπού μου. Ήταν μια αλεπού όμοια με εκατοντάδες χιλιάδες άλλες. Αλλά την έκανα φίλη μου και τώρα είναι μοναδική στον κόσμο.
Και τα τριαντάφυλλα στεναχωρήθηκαν.
Είστε όμορφα, μα είστε άδεια, τους είπε ακόμη. Δεν μπορεί να πεθάνει κανείς για χάρη σας. Βέβαια, ένας συνηθισμένος περαστικός θα πίστευε πως το τριαντάφυλλό μου μοιάζει με σας. Αλλά όσο αξίζει αυτό μόνο του, δεν αξίζετε όλα μαζί εσείς, γιατί αυτό το ποτίζω. Γιατί το βάζω μέσα σε γυάλα. Γιατί το προστατεύω με παραβάν. Γιατί έχω σκοτώσει τις κάμπιες(εκτός από δυο τρεις για τις πεταλούδες). Γιατί το έχω ακούσει  να λέει τα παράπονά του ή να καυχιέται ή ακόμη και να σωπαίνει μερικές φορές. Γιατί είναι το τριαντάφυλλό μου.
Και ξαναγύρισε στην αλεπού.
Αντίο είπε…
Αντίο , είπε  κι η αλεπού. Άκου τώρα το μυστικό μου. Είναι πολύ απλό: δε βλέπει κανείς καλά παρά μόνο με την καρδιά. Το ουσιώδες είναι αόρατο για τα μάτια.
Το ουσιώδες είναι αόρατο για τα μάτια, επανέλαβε ο μικρός πρίγκιπας, για να θυμάται.
Εκείνο που κάνει το τριαντάφυλλό σου τόσο σημαντικό, είναι ο χρόνος που έχεις χάσει γι’ αυτό.
Ο χρόνος που έχω χάσει για το τριαντάφυλλό μου.. επανέλαβε ο μικρός πρίγκιπας, για να θυμάται.
Οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει αυτή την αλήθεια, είπε η αλεπού. Εσύ όμως δεν πρέπει να την ξεχάσεις Γίνεσαι υπεύθυνος για πάντα γι’ αυτό που έχεις εξημερώσει. Είσαι υπεύθυνος για το τριαντάφυλλό σου…
Είμαι υπεύθυνος για το τριαντάφυλλό μου…. Επανέλαβε ο μικρός πρίγκιπας, για να θυμάται
Αντουάν Ντε Εξυπερύ
" Ο μικρός Πρίγκιπας"