1 Ιουνίου 2013

έχω φίλο στο FACEBOOK;



Ανακοίνωση στο μετρό χθες το πρωί:
Εξαφανίστηκε κορίτσι 13 χρονών από τα Σπάτα, φοράει ρούχα  κλπ, κλπ, παρακαλούμε όποιος γνωρίζει κάτι να ειδοποιήσει  την αστυνομία κλπ κλπ.
Και ευτυχώς η αστυνομία έχει τώρα τη δυνατότητα να εντοπίζει τα κινητά τηλέφωνα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα βρήκαν τα ίχνη του κοριτσιού. Από τα Σπάτα έφτασε στην Καβάλα. Φοβερό! Να συναντήσει αυτόν που γνώρισε στο FACEBOOK, φοβερό! Να θεωρεί φίλο της κάποιον που γνωρίζει μέσα στον υπολογιστή, φοβερό! Να έχουν  τα παιδιά μας  φίλους άγνωστα άτομα, που ποτέ δεν συνάντησαν, ποτέ δεν είδαν από κοντά, ποτέ δεν  άγγιξαν το ένα το άλλο, ποτέ δεν έπαιξαν μαζί.
13ων χρονών  παιδί   να έχει  σελίδα στο FACEBOOK;
 Μήπως σαν γονείς θα πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε και να δίνουμε περισσότερη προσοχή στο μεγάλωμα των παιδιών; Ποιος έχει την ευθύνη ενός παιδιού μέχρι να ενηλικιωθεί; Μήπως την έχουν οι γονείς και το έχουν ξεχάσει; Μήπως τους βολεύει να μην ασχολούνται με την φροντίδα και το μεγάλωμα των παιδιών, που είναι 24η υπόθεση;
Μήπως τους βολεύει να είναι το παιδί μπροστά από έναν υπολογιστή και να μην τους ζαλίζει με ερωτήσεις και αντιρρήσεις και μαλώματα; Μήπως είναι δύσκολο να ασχοληθούμε με τα παιδιά γιατί τώρα έχω δουλειά και δεν προλαβαίνω, γιατί όλο ερωτήσεις είναι και που να κάθεσαι και να μιλάς τόση ώρα και να εξηγείς, γιατί τα παιδιά όλο αντιρρήσεις είναι, ας του πάρω λοιπόν το κινητό που μου ζητάει, ας του πάρω τον υπολογιστή να μη με ζαλίζει όλη την ώρα.
Είναι μεγάλη ευθύνη να φέρεις στον κόσμο και να μεγαλώσεις ένα παιδί. Όταν όμως το αποφασίσεις θα πρέπει να είσαι ο γονιός που χρειάζεται. Ο γονιός που θα είσαι δίπλα να το ακούσεις, να αφουγκραστείς τις αγωνίες του, να ακούσεις τα όνειρά του, να το στηρίξεις στα δύσκολα, να φροντίσεις να έχει καλή υγεία, σωματική και ψυχική, να  είσαι κοντά στη χαρά αλλά και στη λύπη, να είσαι εκεί όταν σε χρειάζεται. Όταν μεγαλώνει, όταν έχει απορίες, όταν δεν έχει φίλους γιατί στο σχολείο το κοροϊδεύουν, γιατί μεγαλώνει και δεν γνωρίζει το νέο του σώμα, γιατί  τώρα χτίζει τον εαυτό και θέλει να είσαι εκεί όταν σε χρειάζεται, γιατί θέλει να το επαινείς αλλά να του βάζεις και όρια, γιατί δεν γνωρίζει τον εαυτό του και σε θέλει για καθρέφτη του.
Είναι κρίμα νεαρά παιδιά , τα παιδιά μας ,να μην έχουν ανθρώπους δίπλα τους και να ψάχνουν φανταστικούς ανθρώπους μέσα στο  INTERNET για να έχουν φίλους και παρέα.

Ελένη Παπακωνσταντίνου