23 Ιανουαρίου 2012

Αλλάζω το παρελθόν

«Μα είναι δυνατόν κάποιος να αλλάξει το παρελθόν;» ρώτησε ο Αρθούρος.
«Φυσικά», απάντησε ο Μέρλιν.
«Εσείς οι θνητοί έχετε τη συνήθεια να πιστεύετε ότι το παρελθόν δημιουργεί το παρόν και το παρόν το μέλλον. Αυτή η άποψη είναι αυθαίρετη. Φαντάσου για μια στιγμή τη δική σου εκδοχή για ένα τέλειο μέλλον. Δες τον εαυτό σου μέσα σε αυτό το μέλλον, με όλες σου τις τωρινές επιθυμίες εκπληρωμένες. Μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου εκεί;»
Ο Αρθούρος έγνεψε καταφατικά, γιατί ξαφνικά είχε ένα όραμα του Κάμελοτ σε όλη του τη δόξα.
«Πολύ καλά. Τώρα πάρε την ανάμνηση αυτού του μέλλοντος και φέρε την εδώ, στο παρόν. Άφησέ τη να επηρεάσει τη συμπεριφορά σου από εδώ και στο εξής. Εάν φαντάστηκες τη γαλήνη και την ικανοποίηση μέσα στην απόλυτη απουσία του φόβου, ζήσ’το αυτό τώρα.
Κάθε φορά που αναδύονται από το παρελθόν παρορμητικές αντιδράσεις θυμού ή φόβου ή έλλειψης, διώχνε αυτές τις μνήμες και δράσε με βάση τις μελλοντικές σου αναμνήσεις. Πέτα από πάνω σου το φορτίο του παρελθόντος και άφησε το όραμα ενός εκπληρωμένου μέλλοντος να σε οδηγήσει. Βλέπεις τι γίνεται με αυτό τον τρόπο;»
«Δεν είμαι σίγουρος», απάντησε ο Αρθούρος.
«Ζεις το χρόνο ανάποδα, όπως κάνει ένας μάγος. Μπορείς πάντοτε να ζεις σήμερα το αυριανό σου όνειρο. Ποιος σου λέει ότι πρέπει να ζεις μόνο με βάσει το παρελθόν; Επειδή οι θνητοί ζουν το χρόνο από το παρελθόν προς το μέλλον, βαραίνει πάνω τους το φορτίο της μνήμης. Αφήνουν το παρελθόν να δημιουργεί το παρόν. Ο μάγος επιλέγει να αφήνει το μέλλον να δημιουργεί το παρόν – αυτό είναι το αληθινό νόημα του να ζεις το χρόνο ανάποδα».
«Έτσι λοιπόν αλλάζεις το παρελθόν, με το να μη του επιτρέπεις πια να επηρεάζει τις πράξεις σου στο παρόν», είπε ο Αρθούρος.

Από το βιβλίο
 « ο δρόμος του μάγου »
DEEPAK CHOPRA